DLASK TLUSTOZOBÝ

(Coccothraustes coccothraustes)
Třída: ptáci
Řád: pěvci
Čeleď: pěnkavovití

Dlask tlustozobý je větší ptáček. Krmítko navštěvují dva ptáčci. Nejvíce
si pochutnává na neloupaných slunečnisích.
Na krmítku se zdržuje několik
minut, během kterých ostatní ptáky zahání. Působí sebevědomě a rozvážně.

Popis: Velký jako špaček s krátkým a robustním tělem. Krátký ocas. Hlavu má
velkou s velkým zobákem. V zabarvení převládají různé odstíny hnědé. Okolo
očí a zobáku má černé zabarvení. Křídla černá s bílou páskou. Na konci ocasu
má bílou pásku. Samice je oproti samci matnější.

Potrava v přírodě: Dává přednost semenům habru, tisu, javoru, buku, hlohu, lípy,
švestek a třešní. Má rád bobule stromů a keřů.
Potrava na krmítku: Neloupané slunečnice, ořechy a bobule.

Zajímavosti:
Svým silným zobákem dokáže rozlousknout bukvice, ořechy habru,
pecky třešní a švestek.

Při sčítání ptáků na krmítku pořádané Českou společností ornitologickou bylo v roce 2021
průběžně napočítáno 2 326 dlasků tlustozobých a umístil se jako dvacátý šestý.

Zdroje:
Mrkáček Z., 2011: Ptáci Českého ráje, ISBN: 978-80-260-1093-7
Schäfferová A.,
Schäffer N., 2018: Krmíme ptáky v zhradě po celý rok a přírodně, ISBN: 978-80-204-4822-4
www.priroda.cz
www.nasiptaci.info
www.naturabohemica.cz
https://www.zoopraha.cz/
https://portal.rozhlas.cz/

https://ptacihodinka.birdlife.cz/#/observe