SÝKORA UHELNÍČEK

(Periparus ate)
Třída: ptáci
Řád: pěvci
Čeleď: sýkorovití

Sýkora uhelníček, tento drobný ptáček k nám na krmítko přilétá jeden.
Ráda si pochutná na vlašských oříšcích, pro které létá během celého
dne v intervalech, kdy vždy během pár minut přilétne opakovaně. Když
je na krmítku málo oříšků, hledá je - prudce skáče ze strany na stranu
až oříšek nalezne a odletí pryč.
S jinými ptáky se o krmení nepře. Sýkora
je velmi hbitá a energická.


Popis: Výrazně menší než vrabec. Hlavu má černou až na bílé tváře
a bílou skvrnu v týle. Zobáček tmavý.
Záda má modrošedá. Hruď
a břicho šedobéžové, bez středového pruhu. Na tmavě šedých
křídlech má dvě bílé pásky.
Samec i samička mají zbarvení stejné.
Mladí ptáci mají žlutavé tváře.

Potrava v přírodě: Sýkora uhelníček je všežravec.
Z živočišné potravy
vyhledává mšice, molice, mouchy, blanokřídlé, pavouky a motýli.
Z rostlinné potravy upřednostňuje semena smrku, jedle a bukvice.

Potrava na krmítku: vlašské ořechy, neloupané slunečnice, celé
a sekané arašídy, mouční červi, tukové krmivo

Zajímavosti: Téměř po celý rok si často mezi větvičkami a jehličím
vytváří krátkodobé zásoby potravy.

Při sčítání ptáků na krmítku pořádané Českou společností ornitologickou bylo v roce 2021
průběžně napočítáno 3 307 sýkor uhelníčků a umístila se jako dvacátá čtvrtá.

Zdroje:
Mrkáček Z., 2011: Ptáci Českého ráje, ISBN: 978-80-260-1093-7
Schäfferová A.,
Schäffer N., 2018: Krmíme ptáky v zhradě po celý rok a přírodně, ISBN: 978-80-204-4822-4
www.priroda.cz
www.nasiptaci.info
www.naturabohemica.cz
https://www.zoopraha.cz/
https://portal.rozhlas.cz/

https://ptacihodinka.birdlife.cz/#/observe