ČEČETKA ZIMNÍ

(Carduelis flammea)
Třída: ptáci
Řád: pěvci
Čeleď: pěnkavovití

Čečetka zimní, tento drobný ptáček nás poctil svojí vzácnou návštěvou
jednou. Na krmítku setrvala chvilku, sezobla pár zrníček a zase odlétla.

Popis: Menší než vrabec, kterému jsou zbarvením podobné především
samice a lze je tak snadno zaměnit. Možná záměna je i s čečetkou bělavou.
Sameček čečetky zimní má hnědou hlavu s čárkováním, temeno nápadně
červené. Pod malým zobáčkem má černou skvrnu. Vršek těla a boky má
hnědé, podélně proužkované. Spodní část trupu má bělavý. Kostřec (místo
nad ocasem) načervenalý a jemně čárkovaný. Přes hnědá křídla má dvě
světlé pásky. Samička má červené pouze temeno. U mladých ptáků chybí
červené zbarvení a černá skvrna pod zobákem. Na spodu trupu jsou hustěji
skvrnití.

Potrava v přírodě: Živí se převážně semeny. Vyhledává semena bylin, trav,
mechů a lišejníků. V zimě si ráda pochutná na semenách břízy a olše.
Na jaře sezobává vypadlá semena šišek borovic a smrků. V době hnízdění
vyhledává i hmyz.
Potrava na krmítku: Na krmítka létá vzácně.

Zajímavosti: Čečetka získala své jméno podle svého charakteristického
ozývání samců
„če-če-če".
Žije spíše skrytě a díky snadné záměně s vrabci je všimnutí si čečetky vzácné.
Při sčítání ptáků na krmítku pořádané Českou společností ornitologickou bylo v roce 2021
průběžně napočítáno pouze 39 čečetek zimních (83 místo) oproti první sýkoře koňadře se 109 429.

Zdroje:
Mrkáček Z., 2011: Ptáci Českého ráje, ISBN: 978-80-260-1093-7
Schäfferová A.,
Schäffer N., 2018: Krmíme ptáky v zhradě po celý rok a přírodně, ISBN: 978-80-204-4822-4
www.priroda.cz
www.nasiptaci.info
www.naturabohemica.cz
https://www.zoopraha.cz/
https://portal.rozhlas.cz/

https://ptacihodinka.birdlife.cz/#/observe