SÝKORA MODŘINKA

(Cyanistes cauruleus)
Třída: ptáci
Řád: pěvci
Čeleď: sýkorovití


Sýkora modřinka, tento drobný ptáček na krmítko přilétá v průběhu celého dne.
Spolu se sýkorou koňadrou je naším nejčastějším návštěvníkem. Sýkory se
na krmítku mezi sebou střídají. Přilétne a během chvilky uchopí do zobáčku
oblíbený vlašský ořech a rychle odlétne do koruny stromu. Na větvičce si pak
oříšek vyzobává. Občas odlétne i do křoví, ale větve stromu více upřednostňuje.
Občas na krmítku zůstává i půl minuty, kdy je roztomilé jak se tu a tam zastaví
a hledá potravu. Stojí na místě a ze
strany na stranu naklání hlavičku a hledá
oblíbená semínka, pak rychle semínko vezme do zobáčku a sezobne, či s ním
odletí pryč. Ráda si také pochutná na konopném semínku a kouscích arašídů.
Modřinek k nám létá okolo pěti ptáčků.
S jinými ptáky se o krmení nepře.
Na krmítko létá ikdyž je zde zvonek, stehlík, či čížek. Sýkora modřinka
je
pomalejší než sýkora koňadra.


Popis: Výrazně menší než vrabec. Hlavu má bílou s modrou čepičkou. Od
zobáčku přes oko má tmavý proužek. Zobáček tmavý. Okolo krku až ke
spodní straně zobáku má tmavý obojek. Hruď a břicho žluté se středovou
páskou. Záda má olivově zelená s modrým nádechem. Křídla má svrchu
modrá s bílou páskou, zespodu žlutá s šedou. Ocas svrchu modrý.
Samice je oproti samci matnější. Mladí ptáci mají matnější čepičku
a žlutavé tváře.

Potrava v přírodě: Sýkora modřinka je všežravec.
Z živočišné potravy
vyhledává mšice, molice, mouchy, blanokřídlé, pavouky, motýli a jejich
housenky. Na jaře si ráda pochutná na pupenech a listech stromů.
Z rostlinné potravy jí semena slunečnice, ořešáku, buku, habru, máku,
kukuřice a konopí.

Potrava na krmítku: vlašské ořechy, slunečnice, celé a sekané arašídy,
mouční červi, tukové krmivo

Zajímavosti: Umí krásné akrobatické kousky na zavěšeném tukovém krmivu.
Na větvích se pohybuje přískoky.
Sýkora modřinka je jedním z našich nejmenších ptáků.
Patří k nejpomalejším tažným ptákům, kdy za den urazí v průměru 11 až 38 km.


Při sčítání ptáků na krmítku pořádané Českou společností ornitologickou bylo v roce 2021
průběžně napočítáno 52 358 sýkor modřinek a umístila se jako čtvrtá.

Zdroje:
Mrkáček Z., 2011: Ptáci Českého ráje, ISBN: 978-80-260-1093-7
Schäfferová A.,
Schäffer N., 2018: Krmíme ptáky v zhradě po celý rok a přírodně, ISBN: 978-80-204-4822-4
www.priroda.cz
www.nasiptaci.info
www.naturabohemica.cz
https://www.zoopraha.cz/
https://portal.rozhlas.cz/

https://ptacihodinka.birdlife.cz/#/observe